Trieszt és Nápoly adta az ihletet a legújabb Nespresso Limited Edition kávékhoz. Érzéki élményeket kínáló kávéőrleményeivel újra meg újra kellemes meglepetést szerez a világ kávérajongóinak – idén tavasszal a Nespresso Olaszország figyelemre méltó, sokszínű kávékultúrájából merít ihletet, kiemelve két különleges olasz város gazdag hagyományait. Trieszt és Nápoly – két város, amelyeket egyaránt áthat a kávé iránti szenvedély, a jellegzetes helyi kávékultúra; két olyan város, amelyek fontos fejezetként jelennek meg a világ kávétörténelmében. Trieste és Napoli – két egyedi, sajátságos karakterű Limited Edition kávéőrlemény, amelyekben a Nespresso értelmezésében testet ölt e két legendás város hangulata és kávékultúrájuk gazdagsága.
Trieszt
A Nespresso Trieste Limited Edition Grand Cru a Trieszt városa által kínált gazdag és sokszínű kulturális élményt idézi.
Az olasz, germán és szláv kultúrák metszéspontján fekvő Trieszt olyan város, amelynek neoklasszicista építészetét áthatja az egykor a Szent Római Birodalmat kormányzó Habsburg dinasztia nagysága. Valaha Trieszt volt a világ egyik vezető hatalmának számító Osztrák-Magyar Monarchia kapuja, s ide áramlott be a bécsi kávézóknak szánt összes zöldkávé-szállítmány.
A triesztiek kávéfogyasztási szokásai érzékletesen jellemzik ezt a sokarcú kikötővárost, ahol izgalmasan keverednek az olasz, a germán és a szláv kultúra elemei. Triesztben ihatjuk a kávénkat tejjel vagy feketén, és ugyanúgy választhatunk eszpresszót, mint hosszú kávét. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kávé mekkora jelentőséggel bír Trieszt lakóinak életében, mint azok a sajátos kifejezések, amelyeket a kávéval kapcsolatban használnak. A “nero” az eszpresszó, a “capo” a tejjel kínált eszpresszó, a szokásos porceláncsésze helyett üvegpohárban felszolgált kávét pedig csak így említik: “in b”.
A gazdag arisztokraták egykor a Piazza dell’Unità d’Italia téren sorakozó kifinomult trieszti kávéházakban jártak össze, de ezek a helyek arról is híresek, hogy itt adtak egymásnak találkát az entellektüelek, hogy megvitassák a filozófia és a kultúra nagy kérdéseit. E hagyomány még ma is él, hiszen a trieszti kávézók mindmáig az értelmiségiek és a kreatív szellemű emberek törzshelyének számítanak.
Az arabica kávék finom keverékéből összeállított Trieste Limited Edition lágy textúrájában megjelennek a csokoládé és a friss mogyoró ízjegyei, s a kávét frissítően gyümölcsös ízhatások varázsolják kivételesen kifinomulttá. A Limited Edition Trieste intenzitása kilences, és ristretto (25 ml) formában a legélvezetesebb. A kávé és a tej rajongói számára a Limited Edition Trieste karakterének egy másik oldala tárul fel, amikor cappuccino formájában fogyasztják ezt a különleges keveréket.
Nápoly
A ragyogás és a sötétség minden árnyalatát megjelenítő Nápoly az európai kultúrtörténet kimagasló helyszíne – ugyanakkor ma is elevenen lüktető délolasz város. A kávé itt kitüntetett szerepet játszik az emberek életében. A XVII. század vége óta Nápoly neve egyet jelent a vendégszeretettel, a barátsággal és a családdal töltött értékes pillanatokkal. Nápolyban találták fel az első, kávéfőzésre szolgáló háztartási készüléket: ez a caffettiera napoletana, aminek segítségével a kávé az addig kizárólag kávézókban felszolgált, arisztokratikus italból otthon is bárki által élvezhető örömforrássá vált.
A nápolyiak szerint a kávé kizárólag egyféleképpen fogyasztható: röviden és feketén, az érzékekre ható villanásnyi élményként – hasonlóan Nápoly városához. Amikor itt azt mondják: “kávé”, akkor azt rendelik meg, amit másutt “eszpresszónak” neveznek. Nápoly tömény “fekete aranya” a Nespresso értelmezésében magas intenzitású, testes kávé, finoman füstös ízjegyekkel és fás aromával.
A Napoli Limited Edition olyan arabica-keverék, amiben egy csipetnyi robustát is találunk. Ezt a merész és magabiztos, szirupos testű kávét kifinomult, füstös aromák teszik karakteressé, s gőzében szárított fekete tealevelek illata érződik. A Limited Edition Napoli intenzitása 11-es, és ristretto (25 ml) formában a legélvezetesebb, sőt – a még hitelesebb ízélmény érdekében – ezt a Limited Edition őrleményt még a ristrettonál rövidebb adagban (15-20 ml) is érdemes kipróbálni. A Limited Edition Napoli kávét hagyományosan cukorral isszák.
A kávékóstolás művészete
Hasonlítsuk össze e két Limited Edition kávé gazdag ízvilágát, miközben kávészakértőként teljes egészében kiélvezzük a kóstolás pillanatait! Minden kávé önálló egyéniség. A krémesség, a testesség, az aroma, az íz és az intenzitás egyaránt hozzájárul a kávé gazdag ízvilágához, különleges élményeket keltve életre. Hogy a kóstolás élvezetének örömét teljes mértékben átadhassuk magunkat, fedezzük fel és hasonlítsuk össze egyszerre a két Limited Edition kávét, a Trieste és a Napoli őrleményeket!
A crema
A levegő és folyadék keveredésekor képződő hab kiegészíti és megőrzi Grand Cru keverékeink gazdag aromáját. A Limited Edition Napoli cremája némileg sötétebb, mint a Limited Edition Trieste keveréké. Ez a különbség a két kávé összetételéből adódik: a Nespresso-féle Napoli kávé robusta és arabica kávék keveréke, míg a Trieste száz százalékban arabika kávékból álló őrlemény.
Az aroma
Az aroma összetett élmény, ami az orrban és a szájpadláson jelentkezik, amikor felhörpintünk egy korty kávét. A Limited Edition Napoli aromáját a hosszú pörkölési folyamat révén felerősített, fás és füstös jegyek adják. Ezzel szemben a Limited Edition Trieste aromájában a csokoládé és a friss mogyoró vonásait fedezhetjük fel.
Az íz
Egy korty kávé az ízlelőbimbók ingerlésével édes érzetet kelt a nyelv hegyén. A kávé savasságát a nyelv oldalán érzékeljük, a kesernyés íz pedig a nyelv hátsó részén érezhető.
A Limited Edition Napoli alapvetően kesernyésebb karakterű, míg a Limited Edition Trieste keveréket finom savasság jellemzi.
A testesség
A kávé testessége a szájban érzékelt sűrűséggel függ össze. Az erős kávék igen testesek. Ezzel szemben a kevésbé testes kávékat folyadékként érzékeljük. A Limited Edition Napoli a hosszas pörkölésnek és a kávébab eredetének köszönhetően jellegzetes, szirupos módon testes, míg a Limited Edition Trieste selymesebb élményt nyújt.
Az intenzitás
Az intenzitás nem utal a kávé koffeintartalmára, inkább a pörkölés, a testesség és a keserűség mértékére enged következtetni. A Limited Edition Napoli intenzitása erőteljesebb (11) mint a Limited Edition Trieste keveréké (9).
A Limited Edition kávék még hitelesebb kóstolási élménye érdekében a Nespresso egy külön erre a célra összeállított készletet kínál; ebben egy doboz Trieste és Napoli található négy csészével és csészealjjal, melyeket a két Limited Edition keverék színei díszítenek.
A Trieste és Napoli Limited Edition keverékek csak korlátozott ideig kaphatók a Nespresso butikban, a www.nespresso.com Nespresso online butikban és a Nespresso CLUB telefonszámán (0680 258280) keresztül.
Csokis-kávés bonbon x 10 adag (10-12g)
• 100g 64%-os étcsokoládé
• 75g tejszín
• 25g kávé
A tejszínt a kávéval együtt forraljuk fel, majd öntsük a csokira. Keverjük el csomómentesen, majd dermesszük meg a masszát egy kicsit a hűtőben. A masszából formázzunk kis golyókat, tetszés szerint mártsuk olvasztott csokoládéba, majd tegyük hűvös helyre, amíg a bevonat megszilárdul.
Csokis-kávés krém x 10adag (70g)
• 50g 64%-os étcsokoládé
• 75g tejszín
• 1 tojás sárgája
• 15g cukor
• 20g kávé
A tejszínt a kávéval együtt forraljuk fel, majd öntsük a csokoládéra, hogy megolvadjon. Gőz fölött keverjünk egy tojássárgáját a cukorral habosra, majd adjuk hozzá a csokoládés masszához. Az elkészült habot adagoljuk tálkákba, majd tegyük a hűtőbe egy órára pihenni.