Magyarország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, Mautner Zsófi (Chili & Vanília) különleges tavaszi menüt állított össze a hazai IKEA áruházak számára. A menük érdekessége, hogy a receptekben Mautner Zsófi ötvözte saját kedvenceit az IKEA éttermi kínálatának legkedveltebb alapanyagaival.
Az érdeklődők április 20-án, 17 órától az IKEA budaörsi áruházában és április 27-én, 17 órától, az IKEA Örs vezér téri áruházában találkozhatnak a gasztrobloggerrel, aki kóstolót készít az ínycsiklandó fogásokból. A Mautner Zsófi receptjei alapján készült fogások április 19. és május 30. között bekerülnek a két magyarországi IKEA áruház éttermi kínálatába.
„Tavaszias hangulatú, üde ételeket gondoltam ki, amelyekben a nemzetközi szellemiség ötvöződik egy-egy szezonális hozzávalóval. Az is fontos volt számomra, hogy minden fogás otthon, a hétköznapokban is elkészíthető legyen, hiszen a főzés a mindennapjaink meghatározó része” – mondta el Mautner Zsófi.
Mautner Zsófi budapesti menüje:
Főétel:
Grillezett csirkemell citromos-sült zöldséges bulgurral
Desszert:
Bodzás grízpuding vörösáfonya öntettel
Mautner Zsófi budaörsi menüje:
Előétel:
Csípős-édes sárgarépasaláta grillezett csirkemellel
Főétel:
Lazacfilé kókusztejes, tavaszi mártással és medvehagymapesztóval
Receptek:
Hozzávalók (4 adag)
30 dkg padlizsán, felkockázva
25 dkg cukkini, felkockázva
1 piros kaliforniai paprika
2 lilahagyma, cikkekre szeletelve
50ml olívaolaj
só, bors
1 citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
10 dkg durva szemcséjű bulgur
4×15 dkg csirkemellfilé
A felkockázott zöldségeket és a lilahagymát összeforgatjuk az olívaolajjal,
sózzuk, borsozzuk. 200C fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, hogy a
szélek kissé karamellizálódjanak. Amikor megsültek, rászórjuk a reszelt
citromhéjat. A bulgurt kevés olívaolajon átforgatjuk, felöntjük 2,5x-es
mennyiségű vízzel, majd puhára főzzük. Összekeverjük a sült
zöldségekkel, végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet is.
Grillezett csirkemellfilé köreteként tálaljuk. A csirkemellett serpenyőben
mindkét oldalán megsütjük.
Hozzávalók (4 kis adag)
3 dl tej
3 dl tejszín (30%)
3dkg cukor
pici só
35g búzadara
5 evőkanál bodaszörp (Svéd Finomságok Boltja)
2 lap zselatin
Tetejére: vörösáfonyadzsem
A tejet, tejszínt, cukrot, sót forráspontig melegítjük. Ekkor belekeverjük a
búzadarát és a bodzaszörpöt, néhány percig keverjük, amíg a dara kissé
megdagad. Végül belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint.
Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt megdermed.
Tálaláskor 2-2 evőkanál vörösáfonyadzsemmet kanalazunk a tetejére,
amelyet esetleg kevés cukorsziruppal hígítunk.
Hozzávalók ( 4 adag)
40dkg sárgarépa, gyufaszálra szeletelve
20dkg koktélparadicsom, félbevágva
egy csokor friss menta
egy csokor friss koriander
Öntet:
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
4 evőkanál víz
1 gerezd reszelt fokhagyma, reszelve
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
½ kávéskanál csípős paprikakrém (vagy más chilipaszta, vagy friss chili)
Tetejére:
1 evőkanál pirított, sótlan földimogyoró
1 evőkanál ropogós sült hagyma (Ikea bolt)
Az öntethez összekeverjük a szójaszószt, citromlevet, cukrot és a vizet. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a reszelt gyömbért és a chilit, vagy csípős paprikakrémet. Összeforgatjuk a gyufaszálra szeletelt (vagy reszelt) sárgarépával. Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, majd a mentát és a koriandert. Jégsalátára halmozzuk, majd megszórjuk a pirított mogyoróval és a ropogós sült hagymával. Tetejére helyezhetünk vékonyra szeletelt grillezett csirkemellett, vagy esetleg fokhagymás rákot.
Hozzávalók (4 adag)
3 evőkanál olaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2cm friss gyömbér, reszelve
2 teáskanál vörös currypaszta (Mae Ploy)
5 dl kókusztej
2 dl zöldségalaplé
25 dg felkarikázott cukkini
25 dkg brokkolirózsa
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál halszósz
2 teáskanál cukor
4x15dkg lazacfilé
Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Amikor puha, hozzáadjuk a currypasztát, amely az olajban feloldódik. Felöntjük a kókusztejjel és a zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A mártásba tesszük a cukkinit és a brokkolit, és kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul, de kissé roppanós marad. A legvégén ízesítjük citromlével, halszósszal és cukorral. Megsütjük a lazacfilét: felforrósítunk egy serpenyőt, kevés olajat adunk hozzá, majd a lazacot mindkét oldalán megsütjük. Jázminrizs illik mellé.
Ha valaki otthon, családjának is el szeretné készíteni a Mautner Zsófi által megálmodott ételkülönlegességeket, a Svéd Finomságok Boltjában számos hozzávalót be is tud szerezni az egyes fogásokhoz.
Ezzel azonban még nincs vége a meglepetéseknek, hiszen ha tavasz, akkor az IKEA, mint minden évben, számos inspiráló konyhai újdonsággal készül a vásárlóinak. Idén az álomkonyha kialakításához színpompás, virágos kiegészítőkkel és egy különleges ajánlattal készül a lakberendezési áruház. Mindenkinek, aki 2012. április 19. és 2012. május 30. között legalább 100.000 Ft értékben vásárol konyhát a budaörsi vagy a budapesti áruházban, 10.000 Ft-ot visszakap IKEA-kártyán, további termékek vásárlásához.
link: IKEA
Hozzávalók (4 kis adag)
3 dl tej
3 dl tejszín (30%)
3dkg cukor
pici só
35g búzadara
5 evőkanál bodaszörp (Svéd Finomságok Boltja)
2 lap zselatin
Tetejére: vörösáfonyadzsem
A tejet, tejszínt, cukrot, sót forráspontig melegítjük. Ekkor belekeverjük a
búzadarát és a bodzaszörpöt, néhány percig keverjük, amíg a dara kissé
megdagad. Végül belekeverjük a beáztatott, kinyomkodott lapzselatint.
Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt megdermed.
Tálaláskor 2-2 evőkanál vörösáfonyadzsemmet kanalazunk a tetejére,
amelyet esetleg kevés cukorsziruppal hígítunk.