Ahogy odakint egyre szürkébbé válnak a délutánok, mi egyre inkább vágyunk a melegre, a puhaságra és a meghitt, otthonos hangulatra. De mi is az a dekorációs elem, ami azonnal képes megteremteni ezt a bekuckózós érzést? Nem más, mint a gyertya! Most megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a tökéletes gyertyákat a hosszú estékre, és hogyan gondoskodjunk róluk, hogy minél tovább élvezhessük a fényüket.
Illatok, amelyek emlékeket hívnak elő
A gyertya lelke az illat. Egyetlen szippantás egy fűszeres aromából máris gyerekkori karácsonyokba repíthet minket, míg a tiszta, friss illatok a nyugalmat hozzák el. Épp ezért fontos, hogy a szezonhoz és a hangulatunkhoz illő illatot válasszunk. Ősszel hódítanak a melegebb, gazdagabb tónusok mint a fahéj, a szegfűszeg, a fűszeres alma, a vanília vagy éppen a divatos sütőtök. Télen előtérbe kerül a fenyő, a borostyán, a szantálfa és a karácsonyi sütemények édesen bódító illata. Arra figyeljünk, hogy a szoba méretéhez igazítsuk az intenzitást. Egy kisebb hálószobába válasszunk finomabb illatú, szójaviasz alapú gyertyát, míg egy nagyobb nappaliban bátran használjunk erősebb, esetleg két- vagy háromkanócos változatot.
A viasz fajtája is számít
A viasz típusa nem csak az égés hosszát, hanem a gyertya tisztaságát és az is alapvetően meghatározza. A paraffin viasz a legelterjedtebb és legolcsóbb, olajipari melléktermékből készül. Bár jól viszi az illatot, égése során kormozhat és káros anyagokat bocsáthat ki, amelyek ronthatják a levegő minőségét. A szójaviasz ezzel szemben növényi eredetű, környezetbarát, biológiailag lebomló. Előnye, hogy lassan és tisztán ég, minimális koromképződéssel, így hosszabb bekuckózós estékre tökéletes. Bár az illatot kicsit nehezebben adja át, a minőségi szójaviasz-gyártók ezt magasabb illóolaj tartalommal orvosolják. Harmadik típus a méhviasz, ami a legtermészetesebb választás, és az érzékenyek vagy allergiákkal küzdők számára is a legkíméletesebb. Hosszú égési idő, finom, mézes illat jellemzi.
Hány kanócos gyertyát válasszunk?
A gyártók a tartó átmérőjéhez és a viasz típusához igazítják a kanócok számát, hogy a viaszréteg mindig egyenletesen olvadjon fel, egészen az edény széléig. Az egykanócos gyertya tökéletes a kisebb edényekhez, kényelmesen elhelyezhető a polcokon. Két- vagy többkanóc a nagyobb átmérőjű gyertyákhoz elengedhetetlen. Ráadásul a több láng hatékonyabb illatkibocsátást és erősebb, melegebb fényt biztosít. A hangulatos fakanóc változatok pedig finom, pattogó hanggal teszik teljessé a kandalló-élményt.
Így kerüljük el a memóriagyűrűt!
A gyertyád sorsa az első meggyújtáskor dől el. Minden gyertyának van egyfajta „viaszmemóriája”: ez azt jelenti, hogy a következő égések során csak addig a körig fog olvadni, ameddig az első alkalommal. Épp ezért az első használatkor addig kell égetni a gyertyát, amíg a teljes felszíne folyékonnyá válik, egészen a tégely széléig. Ez a fázis viasz típusától és mérettől függően általában 1-4 órát vesz igénybe. Ha ezt elmulasztod, a gyertyád „alagútszerűen” fog leégni, pazarolva az oldalsó, érintetlen viaszt, és csökkentve az élettartamát. Soha ne égessük a gyertyát egyszerre 4 óránál tovább, utána hagyjuk hűlni!
A kanóc ápolása a tiszta láng titka
A kanócnak kulcsszerepe van a tiszta égésben. Minden egyes meggyújtás előtt javasolt levágni a kanócot, hogy az optimális, 3-5 mm hosszúságú legyen. A speciális kanócvágó ollók a legpraktikusabbak, de egy körömvágó olló is megteszi. Miért van erre szükség? Ha a kanóc túl hosszú, a láng túlságosan magasra szökik, és korom keletkezik, ami befeketíti az üveg szélét. Ráadásul a tiszta, rövid kanóc garantálja a lassú, egyenletes és füstmentes égést.
Biztonságos gyertyázás
A legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát! Tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól, függönyöktől, valamint a gyermekektől és háziállatoktól. Mindig helyezzük a gyertyát stabil, hőálló alátétre, huzatmentes helyre. A lángot lehetőleg ne fújjuk el! A fújás füstöt és kormot eredményez, ami tönkreteszi az illatélményt, és kanócmaradványokat szórhat a viaszba. Használjunk speciális gyertyaoltó kupakot, vagy finoman merítsük bele a kanócot egy csipesszel az olvadt viaszba, majd emeljük ki rögtön.
A gyertya sokkal több mint egy dekorelem
A gyertyák nem csupán dekorációs elemek, hanem a jólét, a lelassulás és a meghittség szimbólumai. Ha a megfelelő viaszból készült, szeretettel ápolt és gondosan kiválasztott illatú gyertyát gyújtjuk meg, egy pillanat alatt teremthetünk magunknak egy apró, tökéletes menedéket a szürke hétköznapokban.

Partner cikk / Támogatott tartalom









