Építészet hírek - modern építészet, épületek

Hőszigetelés fehértől szürkéig

Mi az, ami fehér és a falakon láthatatlanul védi a házat? Remélhetőleg erre a kérdésre sokan kapásból rávágják, hogy Nikecell vagy esetleg hogy hőszigetelés. De ha ugyanezt a kérdést szürke színnel tesszük fel, akkor már biztosan más választ kapnánk. Pedig a szürke színű, korszerű grafitos polisztirol anyag vékonyabban is hatékonyan hőszigeteli otthonunkat!

Hőszigetelés fehértől szürkéig

Az építészek és tervezők már ismerkednek a 2020 után várható új szabályozással, de a hétköznapi embernek még nem mondd sokat a „közel nulla energiaigény” fogalma, vagy hogy ennek mikor, hogyan és kinek kell megfelelnie. Pedig nem árt megismerkedni a közeli jövő küszöbön álló változásaival, főleg ha felújítást vagy építkezést tervezünk. A hőszigetelési vastagságok területén is jelentős változások várhatóak. A jelenlegi előírások szerint egy átlagos családi ház esetén manapság elfogadott, átlagosan 10 cm körüli vastagság előreláthatóan 20 cm körülire fog növekedni, ami a passzív házak esetén már most is az alsó határt jelenti.

Miért fontos ez? Vastagabb és még többe is kerül? Ezek lehetnek az első gondolatok, pedig egy jó hőszigetelésre akár rövidtávú befektetésként is lehet tekinteni. Talán meglepő, de a dupla vastagság nem jelent dupla költséget!

Grafitszemek a hőszigetelésben

A BACHL Kft. minden fogyasztói igényre kínál megoldást tetőtől talpig, de akár egészen a pincéig is! Ha a felhasználást nézzük, azt már megszoktuk, hogy a hagyományos EPS minden épületszerkezet hőszigetelésére használható, de ugyanez elmondható a grafitos hőszigetelésről, a BACHL EXTRAPOR-ról is. A színénél is fontosabb azonban az, hogy azonos vastagság mellett 25 százalékkal hatékonyabb „fehér társánál”.

És hogy miért szürke? Mert a grafitos polisztirol hőszigetelés gyártása során az alapanyaghoz adott grafitszemcsék által javul az anyag hőreflexiós képessége, viszont az anyag többi jellemzője változatlan marad, így ugyanolyan jól használható. A döntést segítheti még a költségek vizsgálata is: ár-érték arányban is gazdaságosabb döntés a grafitos polisztirol, mert a 20 százalékkal vékonyabb mérethez kb. 20%-kal magasabb ár tartozik, viszont az elért hőszigetelési hatékonyság és komfortérzet ennél jelentősebb.

Hőszigetelés fehértől szürkéig

Hőszigetelésnél centiméterekben mérik a hatékonyságot

Egy felújítás mindig hosszútávú gondolkodást igényel, ezért a közeledő szabálymódosítás miatt javasolt a vastagabb polisztirol hőszigetelést választani. Szerencsére a dupla vastagság nem jelent dupla költségeket, mert a hőszigetelő lapok ára csak az egyik tétel a költségvetésben. Ha megnézünk egy eredetileg 10 cm vastagság polisztirol lappal kiszámolt hőszigetelési költségvetést, és a 10 cm vastagságot 20 cm-re cseréljük, akkor nagyságrendileg 20 % költségemelkedéssel számolhatunk, viszont a hőszigetelésünk hatékonysága 100%-kal javul. Ez biztosan megéri.

Hőszigetelés fehértől szürkéig

Ha már hatékonyságról beszélünk, akkor muszáj megemlítenünk, hogy nem csupán a szabályok miatt kell energiahatékonyabbá tenni otthonunkat, a kellemesebb hőérzet is fontos. A nagyobb vastagság nyilvánvalóan helyigényes, valamint sok helyen a telek korlátozott beépíthetősége nem teszi lehetővé vastagabb panelek felhelyezését. Ezt is segíti a grafitos hőszigetelés, hiszen vékonyabban is ugyanolyan hatékony. Meglepő? Igen! Hiszen csak centiméterekről beszélünk, példánk mégis megmutatja, hogy sok kicsi sokra megy: ha egy igen alacsony energiafelhasználású otthonnal számolunk (0,12W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez 30 cm nútféderes, modern, vázkerámia falazattal) akkor a hagyományos fehér EPS-ből 29 cm vastagságot kellene választani, míg ugyanez a grafitos EPS-ből 21 cm lenne. Ez ugyan csak 8 cm megtakarítás, de ha megnézzük 100 m2 hasznos alapterületre, akkor ez 2,5 m2 megtakarítás, amiből lehet akár egy kis kamra vagy egy vendégmosdó, növelve otthonunk használhatóságát. Nézhetjük a gazdaságosság szempontból is: adott beépítési százalék esetén 2,5 négyzetméterrel lehet nagyobb lakásunk, ez értékesítés esetén akár 750 000 Ft bevétel növekedést is hozhat (ha egy átlagos 300 000 Ft/m2 árral számolunk). A hőszigetelés is összetett feladat, érdemes tehát több szempont szerint végiggondolni

A hőszigetelési kérdésekkel nem kell egyedül megbirkóznia, hiszen igény esetén a BACHL szakemberei akár helyszíni szaktanácsadással is segítenek, hogy a döntés a fehér és a szürke hőszigetelés között könnyebb legyen.

 Az őszi akció is segít a pénztárcakímélő választásban: www.bachl.hu

Lakberendezés, lakberendezési ötletek, modern házak, lakások, lakásfelszerelés - friss cikkek a főoldalunkon

Ajánlat... az utolsó 30 nap cikkeiből:

Keresés

Lakbermagazin

Lakberendezési magazinunk több ezer cikkel és a százezernél is több képpel a lakberendezés, otthonteremtés, lakásdekoráció, lakásfelújítás, lakásfelszerelés, építészet témaköreiben kínál hasznos ötleteket, tippeket, ad inspirációt és információkat cégekről, újdonságokról, az örökké változó trendekről. Gyűjts anyagot saját terveidhez a hatalmas képanyagból és keresd meg projektedhez a megfelelő beszerzési forrásokat, szakembereket.

lakber haz

Lakberendezési ötleteket keresel? Gyűjtsd össze a legjobbakat!

Mentsd el a cikkeket a saját olvasólistádba!

Regisztrált látogatóként bármely cikkünket elmentheted a saját olvasólistádba, így a jövőben nem kell egy régebben látott remek lakberendezési ötletet hosszasan keresgélned a rengeteg cikk között.

Regisztráció


Kövess minket friss lakberendezési ötleteinkért Facebook oldalunkon is.

Lakberendezés trendMagazin a Facebook-on

x